KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Koltrast

Familjenamn:Trastfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Turidae
Vetenskapligt namn:Turdus merula
Engelskt namn:Eurasian Blackbird
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i den allra nordligaste delen.
Flyttvanor:Är i princip en flyttfågel, men på grund av de allt mildare vintrarna övervintrar många koltrastar i Sveland och Götaland.
Storlek:Längd: ca 26 cm, vingspann: ca 37 cm och vikt: ca 64 g.
Fältkännetecken:Koltrasten, som är Sveriges nationalfågel, är lätt att känna igen. Åtminstone hanen, som är kolsvart med gul näbb och en gul ögonring. Honan kan vara lite svarare att känna igen eftersom hon är mörkbrun och har ett brunfläckigt bröst. Hon saknar den gula näbben och ögonringen är brun och framträder därför inte så tydligt.
Läte(n):Koltrasten sjunger tidigt på våren med vackra flöjtande toner och det är bl.a. därför den har valts till Sveriges nationalfågel.

Observationer

Koltrast. Foto: Kaggen.
Fig. 1:1. Koltrasthane, som väntar på sin tur till äpplet på marken vid vinterfågelmatningen. Datum: 2018-01-30.


Koltrast. Foto: Kaggen.
Fig. 1:2. Koltrast (Turdus merula). A. Hanen har kolsvart fjäderdräkt, gul näbb och gul, smal ögonring. Jfr. honan till höger. Västeråkers - Högby, 2016-01-17. B. Honan har brun fjäderdräkt, mörkbrun näbb och ljusbrun ögonring. Jfr. hanen till vänster. Västeråkers - Högby, 2015-12-01.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.