KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Stjärnflocka. Foto: Kaggen.
November. Stjärnflocka (Astrantia major), som blom-
mar i vår trädgård i november på grund av det varma
vädret. Datum: 2018-11-02.

Välkommen!

Välkommen till Trädgården under webbplatsen Kaggens Natursida.

Denna del av webbplatsen blev officiell den 11 april, 2013 och innehåller in­for­ma­tion om vackra, lättodlade och/eller intressanta trädgårdsväxter. Träd­gårds­skötsel är en mycket trevlig, nyttig och avkopplande hobby. Man kan ge denna hobby en extra dimension genom att samla in fröer från favorit­växter till det egna behovet och för att dela med sig av till släkt och vänner. Syftet med Träd­gården är bl.a. att ge information om hur man lättast kan föröka sina växter genom att samla in fröer, lökar, knölar, bulbiller eller sticklingar. Informationen och bilderna kommer från vår trädgård i närheten av Uppsala om ej annat anges. Odlingszonen uppskattas till mellan två och tre, eftersom trädgården ligger nära Mälaren.

De som har intresserat sig för trädgård under några år, har säkert märkt att priserna på fröer har ökat markant under de senaste åren, samtidigt som antalet fröer i fröpåsarna har minskat kraftigt. Dessutom utvecklar fröfirmorna s.k. F1-hybrider, som gör det mindre intres­sant att samla in fröer för eget bruk, eftersom de nya plantorna får andra egenskaper, som oftast är sämre, än ursprungsplantornas.

Kaggens natursida kommer att uppdateras regelbundet och i rutan till vänster kan man se vilka poster, som senast uppdaterades och hur växterna är indelade på denna webbplats. Målet är att det ska finnas bilder på blommor, bladverk, frön, frökapslar och småplantor samt eventuella lökar och knölar m.m. för alla växter, som finns med i avsnittet om Träd­gården.

Bilder och information i avsnittet Trädgården på Kaggens Natursida får användas enligt de villkor, som gäller för Creative Commons Sverige Licens 2.5. Se nedan.

Kaggen & Irja

<strong>Bildspelets startbild för november,</strong> som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Höstvetet på åkern söder om vår tomt har kommit upp fint och träden har tappat det mesta av sina blad nu. Datum: 2021-11-01.
Bildspelets startbild för november, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Höstvetet på åkern söder om vår tomt har kommit upp fint och träden har tappat det mesta av sina blad nu. Datum: 2021-11-01.
Eftersom <strong>bergsbambun (<i>Fargesia murielae</i>)</strong> är vinter­grön, kommer den att vara fin hela året Blir det för torrt eller kallt, så rullar den ihop bladen.  Datum: 2021-11-01.
Eftersom bergsbambun (Fargesia murielae) är vinter­grön, kommer den att vara fin hela året Blir det för torrt eller kallt, så rullar den ihop bladen. Datum: 2021-11-01.
<strong>Aroniabusken (<i>Aronia melanocarpa</i>)</strong> har i höst rikligt med bär, som man kan göra en god saft av, men man bör spara en del av bären till fåglarna. Datum: 2021-11-01.
Aroniabusken (Aronia melanocarpa) har i höst rikligt med bär, som man kan göra en god saft av, men man bör spara en del av bären till fåglarna. Datum: 2021-11-01.
<strong>Valnötsträdet (<i>Juglans regia</i>)</strong> har nu tappat alla sina blad och nötter (ca 100 st). Datum: 2021-11-02.
Valnötsträdet (Juglans regia) har nu tappat alla sina blad och nötter (ca 100 st). Datum: 2021-11-02.
<strong>Höstanemonen (<i>Anemone hupehensis</i>)</strong> ger inte upp i första taget fast det har varit lite frost här. Datum: 2021-11-01.
Höstanemonen (Anemone hupehensis) ger inte upp i första taget fast det har varit lite frost här. Datum: 2021-11-01.
Nu har bladen på de <strong>japanska lyktorna (<i>Physalis alkekengi</i></strong>) vissnat, men höljet runt frökapslarna lyser nu fantastiskt vackert under november. Datum: 2021-11-01.
Nu har bladen på de japanska lyktorna (Physalis alkekengi) vissnat, men höljet runt frökapslarna lyser nu fantastiskt vackert under november. Datum: 2021-11-01.
<strong>Elefantgräset (<i>Miscanthus x giganteus</i>)</strong> hann tyvärr inte slå ut sina eleganta blomvippor innan det blev lite för kallt. Datum: 2021-11-01.
Elefantgräset (Miscanthus x giganteus) hann tyvärr inte slå ut sina eleganta blomvippor innan det blev lite för kallt. Datum: 2021-11-01.
<strong>Klockrankornas (<i>Cobaea scandens</i>)</strong> blommor är först vita 2021-11-02 och på mindre än en vecka har färgen övergått i mörklila. Bilden visar samma blomma, fotograferad med ett par dagars mellanrum.
Klockrankornas (Cobaea scandens) blommor är först vita 2021-11-02 och på mindre än en vecka har färgen övergått i mörklila. Bilden visar samma blomma, fotograferad med ett par dagars mellanrum.
Nu är det nästan bara <strong>pumpan (från vår trädgård)</strong> som lyser upp på altanen med klockrankornas röda bladverk, som bakgrund. Datum: 2021-11-01.
Nu är det nästan bara pumpan (från vår trädgård) som lyser upp på altanen med klockrankornas röda bladverk, som bakgrund. Datum: 2021-11-01.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.