KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Änglatrumpet. Foto: Kaggen.
December. Änglatrumpet (Brugmansia suaveolens),
2015-12-01. Läs mer.

Välkommen!

Välkommen till Trädgården under webbplatsen Kaggens Natursida.

Denna del av webbplatsen blev officiell den 11 april, 2013 och innehåller in­for­ma­tion om vackra, lättodlade och/eller intressanta trädgårdsväxter. Träd­gårds­skötsel är en mycket trevlig, nyttig och avkopplande hobby. Man kan ge denna hobby en extra dimension genom att samla in fröer från favorit­växter till det egna behovet och för att dela med sig av till släkt och vänner. Syftet med Träd­gården är bl.a. att ge information om hur man lättast kan föröka sina växter genom att samla in fröer, lökar, knölar, bulbiller eller sticklingar. Informationen och bilderna kommer från vår trädgård i närheten av Uppsala om ej annat anges. Odlingszonen uppskattas till mellan två och tre, eftersom trädgården ligger nära Mälaren.

De som har intresserat sig för trädgård under några år, har säkert märkt att priserna på fröer har ökat markant under de senaste åren, samtidigt som antalet fröer i fröpåsarna har minskat kraftigt. Dessutom utvecklar fröfirmorna s.k. F1-hybrider, som gör det mindre intres­sant att samla in fröer för eget bruk, eftersom de nya plantorna får andra egenskaper, som oftast är sämre, än ursprungsplantornas.

Kaggens natursida kommer att uppdateras regelbundet och i rutan till vänster kan man se vilka poster, som senast uppdaterades och hur växterna är indelade på denna webbplats. Målet är att det ska finnas bilder på blommor, bladverk, frön, frökapslar och småplantor samt eventuella lökar och knölar m.m. för alla växter, som finns med i avsnittet om Träd­gården.

Bilder och information i avsnittet Trädgården på Kaggens Natursida får användas enligt de villkor, som gäller för Creative Commons Sverige Licens 2.5. Se nedan.

Kaggen & Irja

<strong>Bildspelets startbild för december,</strong> som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Den låga vintersolen skiner in över enbusken och det är 12 grader kallt. De nyplanterade äppelträden är rådjurssäkrade. Det är inte snö, man ser på bilden, utan enbart frost. Datum: 2021-12-01.
Bildspelets startbild för december, som visar utsikten från vår altan över den södra delen av trädgården med omgivningar. Den låga vintersolen skiner in över enbusken och det är 12 grader kallt. De nyplanterade äppelträden är rådjurssäkrade. Det är inte snö, man ser på bilden, utan enbart frost. Datum: 2021-12-01.
Här ser man tydligt att det är <strong>frostkristaller</strong>, som har bildats, och att det alltså inte rör sig om snöflingor. Datum: 2021-12-01.
Här ser man tydligt att det är frostkristaller, som har bildats, och att det alltså inte rör sig om snöflingor. Datum: 2021-12-01.
I år är det gott om rönnbär i vårt ovanligt stora <strong>rönnbärsträd</strong> (1,5 m i omkrets). Datum: 2021-12-01.
I år är det gott om rönnbär i vårt ovanligt stora rönnbärsträd (1,5 m i omkrets). Datum: 2021-12-01.
Här kalasar en <strong>björktrast på rönnbären</strong>, som fortfarande finns kvar på trädet. Datum: 2021-12-01.
Här kalasar en björktrast på rönnbären, som fortfarande finns kvar på trädet. Datum: 2021-12-01.
Nu dekorerar fåglarna trädgården vid vinterfågelmatningen när det inte finns några blommande växter längre. Man kan se 5 olika fågelarter på bilden: <strong>Blåmes, Pilfink, Bergfink, Domherre</strong> (hona) och <strong>Stenknäck</strong>. Datum: 2021-12-01.
Nu dekorerar fåglarna trädgården vid vinterfågelmatningen när det inte finns några blommande växter längre. Man kan se 5 olika fågelarter på bilden: Blåmes, Pilfink, Bergfink, Domherre (hona) och Stenknäck. Datum: 2021-12-01.
Så här kan det se ut i
Så här kan det se ut i "orangeriet" på vintern. Till vänster: lagerträd, kanariepalm och japansk mispel. Till höger: olika citrus-växter. I bakgrunden och upp till taket: ett flamträd. Datum: 2021-12-04.
I år (2021) fick vi i alla fall en vit och ganska kall Julhelg, men dagen före Nyårsafton blev det töväder. Med hjälp av minsta barnbarnet hann vi dock göra en snögubbe, pyntad med <strong>rosenflockel</strong> (armar), <strong>silvermartorn</strong> (ögon och näsa), <strong>ryskt martorn</strong> (knappar) samt <strong>japanska lyktor</strong> (mun och öron). På Nyårsafton fanns det, tyvärr, inte mycket kvar av snögubben.  Datum: 2021-12-30.
I år (2021) fick vi i alla fall en vit och ganska kall Julhelg, men dagen före Nyårsafton blev det töväder. Med hjälp av minsta barnbarnet hann vi dock göra en snögubbe, pyntad med rosenflockel (armar), silvermartorn (ögon och näsa), ryskt martorn (knappar) samt japanska lyktor (mun och öron). På Nyårsafton fanns det, tyvärr, inte mycket kvar av snögubben. Datum: 2021-12-30.
Nu finns inga växter på altanen längre. Grannens hus och skogen i Wiks Naturpark syns i bakgrunden. Datum: 2021-12-01.
Nu finns inga växter på altanen längre. Grannens hus och skogen i Wiks Naturpark syns i bakgrunden. Datum: 2021-12-01.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.