KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Gransångare

Familjenamn:Sångare
Vetenskapligt familjenamn:Sylviidae
Vetenskapligt namn:Phylloscopus collybita
Engelskt namn:Common Chiffchaff
Häckningsområde:Häckar i Norrland utom i fjällkedjan.
Flyttvanor:Gransångaren anländer till området i slutet av april och flyttar i början av oktober. Övervintrar i länderna runt Medelhavet och delvis även söder om Sahara.
Storlek:Längd: ca 11 cm, vingspann: ca. 18 cm och vikt: ca 7 g.
Fältkännetecken:Gransångaren kan vara svår att skilja från lövsångare och grönsångare om man inte hör den sjunga. Gransångaren har dock oftast mörkare ben och vippar regelbundet nedåt med stjärten. Gransångare har inte heller så tydligt ögonbrynsstreck, som lövsångare och grönsångare.

Läte(n):

Man kan relativt lätt skilja på ovanstående tre sångare genom lätet. Man brukar säga att grönsångaren låter som när man snurrar ett mynt på en marmorskiva och det stämmer ganska bra. Lövsångarens vårsång liknar bofingens, men låter mer vemodigt och saknar bofinkens "slutknorr". Gransångaren upprepar ett två-stavigt chiff-chaff och den heter följaktligen "Chiffchaff" på engelska.

Observationer

Gransångare. Foto: Kaggen.
Fig. 103:1. Gransångare, som under insektsjakten vilar på en stödpinne till vinrankorna i vår trädgård vid Högby. Datum: 2016-09-21.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.