KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Stjärtmes

Familjenamn:Stjärtmesar
Vetenskapligt familjenamn:Aegithalidae
Vetenskapligt namn:Aegithalos caudatus
Engelskt namn:Long-tailed tit
Häckningsområde:
Flyttvanor:Stjärtmesen är en stannfågel.
Storlek:
Fältkännetecken:Stjärtmesen är en liten fågel med ett mycket piggt utseende. Den är omisskännlig tack vare den långa stjärten och det vita huvudet, bröstet och buken. Stjärtmesar drar ofta omkring i små familjegrupper (5-10 st) och under vinterhalvåret kan de komma fram till fågelmatningar, som ligger i närheten av skog. Stjärtmesar gillar talgbollar.

Observationer

Stjärtmes. Foto: Kaggen.
Fig.108:1 Stjärtmes i olika vinklar vid fågelmatning i Vreta. Notera det mycket vackra mönstret på undersidan av stjärten (bild B). I bild C kan man se minst 8 fåglar, som trängs i talgbollsburen, vilken håller skatorna borta. Datum: 2017-01-22.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.