KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Mindre strandpipare

Familjenamn:Pipare
Vetenskapligt familjenamn:Charadriidae
Vetenskapligt namn:Charadrius dubius
Engelskt namn:Little Ringed Plover
Häckningsområde:Häckar i Götaland, Svealand.och efter Norrlandskusten.
Flyttvanor:Mindre strandpipare är en flyttfågel, som övervintrar i Afrika och anländer till Sverige i slutet av april.
Storlek:Längd: ca 17 cm, vingspann: ca. 34 cm och vikt: ca 40 g.
Fältkännetecken:Mindre strandpipar liknar större strandpipare, som dock är ca. 50 % tyngre. Mindre strandpipare har mörk näbb och gul orbitalring, medan den större strandpiparen har orange näbb med svart spets och en mycket tunn orbitalring. Benen hos vuxna fåglar och under sommaren är hos den mindre strandpiparen gulaktiga och hos den större strandpiparen rödaktiga.

Observationer

Mindre strandpipare. Foto: Kaggen.
Fig. 112:1. Mindre strandpipare, som födosöker vid Dalbyvikens södra strand och på den vänsta bilden tillsammans med en småspov. Datum: 2020-05-05.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.