KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Gråtrut

Familjenamn:Måsar
Vetenskapligt familjenamn:Laridae
Vetenskapligt namn:Larus argentatus
Engelskt namn:European Herring Gull
Häckningsområde:Häckar längs kuster och vid de större insjöarna.
Flyttvanor:De flesta nordiska gråtrutar flyttar till västra Europa under vintern. Några övervintrar också där det finns öppet vatten eller vid sopstationer.
Storlek:Längd: ca 58 cm, vingspann: ca. 140 cm och vikt: ca 1,3 kg.
Fältkännetecken:Gråtruten ser ut som en stor fiskmås, men den har mörkare vingovansidor och benen är gula hos vuxna fåglar medan fiskmåsens ben är gulgröna. Vuxna gråtrutar har dessutom en röd fläck på den undre näbbhalvan, till skillnad mot fiskmåsen.

Observationer

Gråtrut. Foto: Kaggen.
Fig. 114:1. Gråtrut, som rastar på grundet strax norr om fjärden Gorran. Datum: 2017-09-07.


Gråtrut. Foto: Kaggen.
Fig. 114:2. Gråtrut, som var mycket orädd och troligan van vid turister. Gråtruten är stor och har till skillnad från fiskmåsen ett "elakt" ytseende, skära ben, en röd näbbfläck och orange orbitalring. Plats: Ile de Brehat, Bretagne, Frankrike. Datum: 2017-04-11.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.