KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Nötkråka

Familjenamn:Kråkfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Corvidae
Vetenskapligt namn:Nucifraga caryocatactes
Engelskt namn:Spotted Nutcracker
Häckningsområde:
Flyttvanor:Nötkråkan förekommer i södra och Östra Sverige och är en stannfågel.
Storlek:
Fältkännetecken:Nötkråkan är stor som en kaja och har en mörkbrun fjäderdräkt med vita prickar, som glänser som silver i solsken. Hjässan är mörkbrun och undergumpen är vit.

Observationer

Nötkråka. Foto: Kaggen.
Fig. 8:1. Nötkråka som födosöker i Wikparken. På bild A har fågeln en hasselnöt i näbben, som den bearbetar på de andra bilderna. På bild B ser man den mörkt jämnbruna hjässan. Bild B, C och E visar den vita undergumpen och på bild C kan man även ana den vita stjärtspetsen. Datum: 2017-12-30.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.