KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fågelobservationer



Senaste observationer

Fågelbilder

Några av mina fågelbilder från Sverige, Frankrike, Botswana och Sri Lanka finns nu i en digital utställning på FSFs webbplats Fotografer och Fotokonst.

Notisens datum: 2020-09-09

Snatterand

Familjenamn:Andfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Anatidae
Vetenskapligt namn:Anas strepera
Engelskt namn:Gadwall
Häckningsområde:Häckar i Götaland och sydöstra Svealand.
Flyttvanor:Snatteranden är en flyttfågel, som tillbringar vintrarna i södra och västra Europa.
Storlek:Längd: ca 50 cm, vingspann: ca 90 cm och vikt: ca 800 g.
Fältkännetecken:Hanen av snatterand i praktdräkt kan knappast förväxlas med någon annan fågel, men i eklipsdräkten liknar den gräsandhanens eklipsdräkt. Honan liknar en gräsandhona. Båda könen har vita vingspeglar, vilket skiljer dem från gräsanden, som har grönblå vingspeglar med vita kanter. Hanen i praktdräkt har en vackert gråspräcklig (vattrad) fjäderdräkt. Vingovansidan går dock i brunt medan över- och undergump är svarta.

Observationer

Snatterand. Foto: Kaggen.
Fig. 120:1. Ett par av snatterand, där hanen syns t.v. i bild A, samt på bild C. Honan syns t.h. i bild A och på bild B. Bilderna är tagna vid "jordbasängerna" utanför gamla sockerfabriken i Stege på Mön i Danmark. Datum: 2018-09-05.


Snatterand. Foto: Kaggen.
Fig. 120:2. Ett par av snatterand, som födosöker i "jordbasängerna" utanför gamla sockerfabriken i Stege på Mön i Danmark. På bilden visar fåglarna vingspeglarna och hanen är närmast kameran. Datum: 2018-09-05.


Snatterand. Foto: Kaggen.
Fig. 120:3. Ett par av snatterand, som rastar vid Dalbyviken i närheten av Dalby brygga. Hanen står till vänster och honan till höger. På bilden syns också två skrattmåsar lyfta. Datum: 2018-05-02.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.