KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Småspov

Familjenamn:Snäppor
Vetenskapligt familjenamn:Scolopacidae
Vetenskapligt namn:Numenius phaeopus
Engelskt namn:Whimbrel
Häckningsområde:Häckar i Norrland utom i kustregionen.
Flyttvanor:Småspoven är en flyttfågel, som tillbringar vintrarna vid Afrikas kuster.
Storlek:Längd: ca 42 cm, vingspann: ca 83 cm och vikt: ca 350 g.
Fältkännetecken:Småspoven är (som namnnet antyder) mindre än storspoven, men skillnaden är inte jättestor, så det kan vara svårt att avgöra i fält. Båda arterna är brunbeigespäckliga, men småspoven har en tydlig ljus "mittbena" (se Fig. 124:2-3) till skillnad från storspoven.

Observationer

Småspov. Foto: Kaggen.
Fig.124:1. Småspov, som rastar vid Dalbyvikens södra strand. Datum: 2020-05-05.


Småspov. Foto: Kaggen.
Fig.124:2. Samma småspov, som man ser på bilderna ovan. På de två övre bilderna ser man att såspoven inte har en jämnt böjd näbb utan den är skarpare böjd mot spetsen, vilket skiljer arten från storspov. Ett annat karakteristikum är "mittbenan", som syns på de två nedre bilderna. Datum: 2020-05-05.


Småspov. Foto: Kaggen.
Fig. 124:3. Fyra småspovar, som rastar vid Dalbyviken i närheten av Dalby brygga. Notera den ljusa breda mittbenan, som syns bäst på den vänsta fågeln. Datum: 2018-05-02.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.