KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Törnskata

Familjenamn:Törnskator
Vetenskapligt familjenamn:Laniidae
Vetenskapligt namn:Lanius collurio
Engelskt namn:Red-backed Shrike
Häckningsområde:Häckar i Svealand, Götaland och utefter Norrlandskusten.
Flyttvanor:Törnskatan övervintrar i tropisaka Afrika och återvänder till oss i maj. I augusti flyttar törnskatan tillbaka till Afrika igen.
Storlek:Längd: ca 17 cm, vingspann: ca 26 cm och vikt: ca 35 g.
Fältkännetecken:Törnskatan är stor som en domherre. Hanen har en svart ögonmask, gråblå hjässa och rödbrun rygg. Honan har en brun ögonmask, grå hjässa och gråbrun rygg. Törnskatan kan ev. förväxlas med varfågel, som dock är större och har gråblå rygg. Törnskatan kan också förväxlas med stenskvätta, som dock är mindre och smäckrare, har en klenara näbb och ett ljust ögonbrynsstreck.

Observationer

Törnskata. Foto: Kaggen.
Fig. 127:1. Törnskata (ungfågel), som sitter på en rishög vid Västeråkers - Högby och spanar efter lämpligt byte. Efter en stund lyckas den också fånga en insekt, som snabbt svaldes. Datum: 2018-08-21.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.