KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Strandskata

Familjenamn:Strandskator
Vetenskapligt familjenamn:Haematopodidae
Vetenskapligt namn:Haematopus ostralegus
Engelskt namn:Eurasian oystercatcher
Häckningsområde:Häckar vid flacka havsstränder från Bohuslän till Norrbotten och på senare tid även vid stränder till större sjöar.
Flyttvanor:Strandskatan är en flyttfågel och övervintrar i västra Europa, men även i sydvästra Sverige.
Storlek:Längd: ca 42 cm, vingspann: ca 78 cm och vikt: ca 450 g.
Fältkännetecken:Strandskatan är omisskännlig med sin orangeröda näbb, skära ben, röd iris och svartvita fjäderdräkt.

Observationer

Strandskata. Foto: Kaggen.
Fig. 129:1. Par av strandskata, som uppför parningscermonier vid Dalbyvikens södra strand. Datum: 2019-04-24.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.