KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Skedand

Familjenamn:Simänder
Vetenskapligt familjenamn:Anatini
Vetenskapligt namn:Anas clypeata
Engelskt namn:Northern Shoveler
Häckningsområde:Häckar i Svealand, Götaland och utefter Norrlandskusten.
Flyttvanor:Skedanden övervintrar i västre Europa och ner till tropiska Afrika.
Storlek:Längd: ca 48 cm, vingspann: ca 78 cm och vikt: ca 600 g.
Fältkännetecken:Skedanden är omisskännlig med sin oproportioneligt stora näbb, vilket ger den eet framtungt utseende. Hanen i praktdräkt har mörkgrönt huvud och är för övrigt svart, brun och vit. Dessutom har den en ljusblå vingspegel. Honan liknar en gräsandhona, men hon har också en oproportioneligt stor näbb. Hanen i eklipsdräkt liknar honan, men har grön vingspegel. Skedanden är en mindre vanlig fågel.

Observationer

Skedand. Foto: Kaggen.
Fig. 133:1. Hane av skedand, som uppehåller sig i Dalkarlskärret. Där finns en hona också. Datum: 2019-05-27.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.