KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Steglits

Familjenamn:Finkar
Vetenskapligt familjenamn:Fringillidae
Vetenskapligt namn:Carduelis carduelis
Engelskt namn:European Goldfinch
Häckningsområde:Häckar i södra Svealand och i Götaland.
Flyttvanor:Övervintrar i södra och västra Europa, men många individer övervintrar även i södra Sverige (inkl. Uppland) på grund av det allt varmare klimatet.
Storlek:Längd: ca 13 cm, vingspann: ca 24 cm och vikt: ca 16 g.
Fältkännetecken:Steglitsen är omisskännlig med sin röda ansiktsmask och svart-vita huvud. Dessutom är den vackert tecknad i gult, svart och vitt på vingarna. Stjärten är svart med vita prickar. Över- och undergump är vita och resten av fågeln är beige-brun och grå. Könen går ej att skilja i fält.
Läte(n):Namnet steglits är onomatopoetiskt (ljudhärmande) och syftar på fågelns flyktläte. Det låter alltså som om fågeln säger "tick stickelitt".

Observationer

Steglits. Foto: Kaggen.
Fig. 14:1. Bilden visar Steglits (Carduelis carduelis) i olika vinklar. A. Två steglitsar, som letar frön i vinterståndare av kardborre, vilket är en favoritföda under vintern. B och C. Steglits i körsbärsträd i närheten av vinterfågelmatning. D. Steglits vid fröautomat. Det är inte en minicigarr den håller i näbben utan ett solrosfrö. Notera den fint tecknade stjärten. Högby, 2016-11-12 (A), 2015-12-12 (B) 2016-02-01 (C) och 2016-03-01 (D).


Steglits. Foto: Kaggen.
Fig. 14:2. Steglits (Carduelis carduelis), som är en av våra vackraste vinterfåglar. Två ex, som bråkar om solrosfrön medan grönfinken i bakgrunden passar på att äta. Högby, 2016-02-01.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.