KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Domherre

Familjenamn:Finkar
Vetenskapligt familjenamn:Fringillidae
Vetenskapligt namn:Pyrrhula pyrrhula
Engelskt namn:Eurasian Bullfinch
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i den nordligaste delen av fjällkedjan.
Flyttvanor:Domherren är en stannfågel.
Storlek:Längd: ca 17 cm, vingspann: ca 26 cm och vikt: ca 24 g.
Fältkännetecken:Under sommarhalvåret ser man sällan domherren, som är en skogsfågel, men under vintern drar den sig till bebyggda platser och kommer gärna fram till fågelmatningar. Hanen är omisskännlig med sitt ilröda bröst. Honan har en diskretare tegelröd färg på bröstet.
Läte(n): Domherrens lockrop är ett kort klagande läte, som man ofta hör på vintern och som är lätt att lära sig att känna igen.

Observationer

Domherre. Foto: Kaggen.
Fig. 15:1. Bilden visar domherrar, som födosöker i närheten av vinterfågelmatningen. A. Hona; B. Hane. Datum 2017-12-04.
Domherre. Foto: Kaggen.
Fig. 15:2. Domherre (Pyrrhula pyrrhula), hona i hasselbuske
som nu har slagit ut. Hon är inte riktigt lika färggrann som ha-
nen. Vik-parken, 2016-02-29.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.