KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Nötväcka

Familjenamn:Nötväckor
Vetenskapligt familjenamn:Sittidae
Vetenskapligt namn:Sitta europaea
Engelskt namn:Eurasian Nuthatch
Häckningsområde:Nötväckan häckar i Svealand, Götaland och en bit upp efter Norrlandskusten.
Flyttvanor:Nötväckan är en stannfågel.
Storlek:Längd: ca 13 cm, vingspann: ca 25 cm och vikt: ca 23 g.
Fältkännetecken:Nötväckan är Sveriges enda fågel, som kan gå nedför en trädstam med huvudet först. Fågeln har blågrå hjässa, rygg och vingovansidor. Den har en svart bandidmask samt vit haka, bröst och buk. Undergumpen är mörkt rostbrun hos hanen och mer beigefärgad hos honan.

Observationer

Nötväcka. Foto: Kaggen.
Fig. 77:1. Nötväcka som födosöker i ett gammalt körsbärsträd. 2018-01-27.


Nötväcka. Foto: Kaggen.
Fig. 77:2. Nötväcka i eftermiddagsljus vid matningen. 2015-12-26.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.