KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Gråkråka (Kråka)

Familjenamn:Kråkfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Corvidae
Vetenskapligt namn:Corvus cornix
Engelskt namn:Hooded Crow
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige.
Flyttvanor:Nordliga kråkor övervintrar i Svealand, Götaland och i de sydliga delarna av Norrland
Storlek:Längd: ca 48 cm, vingspann: ca 95 cm och vikt: ca 550 g.
Fältkännetecken:Kråkan har svart huvud och näbb samt vingar. Resten av kroppen är grå. Det kan vara svårt att uppfatta den grå färgen i motljus och då upplevs gråkråkan som helsvart.

Läte(n):

Gråkråkan kraxar och det brukar beskrivas som "kraa kraa kraa".

Observationer

Gråkråka. Foto: Kaggen.
Fig. 20:1. Gråkråkor (Corvus cornix), som rastar (övre raden) under födosökandet (nedre raden). Västeråkers - Eneby, 2020-04-06.


Gråkråka. Foto: Kaggen.
Fig. 20:2. Den högra bilden visar storleksskillnaden mellan en flygande gråkråka (mitt i bilden) och en flygande korp (överst till höger). På den vänsta bilden ser man att gråkråkan har en rundad avslutning på stjärten medan korpen i den högra bilden har en spetsigare avslutning. T.v:Västeråkers - Eneby, 2020-04-06. och t.h: Wik, 2020-03-15.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.