KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Stenknäck

Familjenamn:Finkar
Vetenskapligt familjenamn:Fringillidae
Vetenskapligt namn:Coccothraustes coccothraustes
Engelskt namn:Hawfinch
Häckningsområde:Centrala delen av Svealand och Götaland.
Flyttvanor:Är delvis en stannfågel, men många individer flyttar t ill centrala och södra Europa.
Storlek:Längd: ca 18 cm, vingspann: ca 31 cm och vikt: ca 55 g.
Fältkännetecken:Stenknäcken är en kraftig fågel med en imponerande näbb. Den kan knappast förväxlas med någon annan fågel. Den har mörkbruna, tegelröda, gråa och vita färger i fjäderdräkten. Könen är ganska lika, men hanar kan identifieras genom sina blåsvarta vingpennor, medan honornas vingpennor är askgrå. På sommaren är det svårt att få syn på stenknäck, men under vintern kommer de gärna till vinterfågelmatningar.

Observationer

Stenknäck. Foto: Kaggen.
Fig. 21. Stenknäck (Coccothraustes coccothraustes). Den kraftiga näbben är mycket karaktäristisk för denna vackra fågel, som kommer regelbundet till vinterfågelmatningen. Högby, 2015-12-29.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.