KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Havsörn

Familjenamn:Hökartade rovfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Accipitridae
Vetenskapligt namn:Haliaeetus albicilla
Engelskt namn:White-tailed Eagle
Häckningsområde:Häckar i alla Sveriges landskap utom möjligen Bohuslän.
Flyttvanor:Vuxna havsörnar är stannfåglar, med unga fåglar flyttar till bl.a. Danmark och Tyskland.
Storlek:Längd: ca 75-95 cm, vingspann: ca 190-240 cm och vikt: ca 3500-7000 g.
Fältkännetecken:Havsörnen är vår största rovfågel med ett vingspann på upp till 2,5 m. Honan väger i genomsnitt ett kg mer än hanen. Unga havsörnar är mörkbruna med gråsvart näbb, medan äldre individer blir ljusare (speciellt på huvudet) och får gul näbb. Stjärten är kort, kilformad och lysande vit hos äldre fåglar. Vingarna är breda, trubbiga och tydligt "fingrade".

Havsörnen är Upplands landskapsfågel.


Observationer

Havsörn. Foto: Kaggen.
Fig. 22:1. Bild A och B visar en ung (1K) havsörn, som sitter vid stranden på ön Nyord i Danmark. Den väldigt mörka näbben visar att fågeln är mycket ung (född under detta år). Fågeln ser lite ruggig ut och den har stängda blinkhinnor. Möjligen är den skadad eller sjuk. När den tycks uppmärksamma fotografen, lyfter den dock och flyger iväg på stadiga vingar (Bild C, D och E). Mönstret på stjärten visar också att det rör sig om en mycket ung fågel. Datum 2018-09-07.


Havsörn. Foto: Kaggen.
Fig. 22:2. Havsörn, som kommer inflygande över plattformen vid Wiks strandäng. Det är samma individ på de tre bilderna. Datum 2016-04-08.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.