KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Bofink

Familjenamn:Finkar
Vetenskapligt familjenamn:Fringillidae
Vetenskapligt namn:Fringilla coelebs
Engelskt namn:Chaffinch
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i den nordligaste delen av fjällkedjan.
Flyttvanor:Bofinken är en flyttfågel, som tillbringar vintrarna i sydvästra Europa.
Storlek:Längd: ca 15 cm, vingspann: ca 27 cm och vikt: ca 20 g.
Fältkännetecken:Bofinkshanen har tegelrött bröst och buk. Huvudet är gråblått med tegelröd kind. Honan har grått huvud samt buk och bröst. som går i ljusbeige. Båda könen har två vita vingband, där det främre är bredare. Bofinken kan förväxlas med bergfinken, som dock har mer orangeröda toner i fjäderdräkten.
Läte(n):Bofinken har en ganska kort, men väldigt fin sångstrof på våren. Någon har sagt att det låter som den säger: "Ja ja ja ja ja ja kommer från Jönköping, ja."

Observationer

Bofink. Foto: Kaggen.
Fig. 26:1. Nu har bofinkarna kommit till vid vår vinterfågelmatning i Västeråker, men än så länge bara hanar. Västeråker 2019-03-19.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.