KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Blåmes

Familjenamn:Mesar
Vetenskapligt familjenamn:Paridae
Vetenskapligt namn:Parus caeruleus
Engelskt namn:Blue Tit
Häckningsområde:Blåmesen häckar i hela Sverige utom i fjällkedjan.
Flyttvanor:Blåmesen är huvudsakligen en stannfågel.
Storlek:Längd: ca 11 cm, vingspann: ca 19 cm och vikt: ca 11 g.
Fältkännetecken:Blåmesen är en liten pigg fågel med blå hjässa, svart smalt ögonstreck och mörkblå nacke. Den har också ett smalt mörkt streck på den gula buken.Könen är väldigt lika varandra, men honan har mattare färgtoner. Blåmesen kan möjligen förväxlas med talgoxe om man inte är van att titta på fåglar.

Observationer

Blåmes. Foto: Kaggen.
Fig. 3:1. Blåmes (Parus caeruleus) fotograferad ur olika vinklar. A. Fågeln sitter i närheten av matningen, flyger iväg och hämtar ett solrosfrö, som den sedan bearbetar på olika sätt (B-C). Högby, 2016-11-13.
Blåmes. Foto: Kaggen.
Fig. 3:2. Blåmes (Parus caeruleus). Högby, 2015-12-07.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.