KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Gråhäger

Familjenamn:Hägrar
Vetenskapligt familjenamn:Ardeidae
Vetenskapligt namn:Ardea cinerea
Engelskt namn:Grey Heron
Häckningsområde:Höckar i Svealand och Götaland.
Flyttvanor:Gråhägern är härdig och många flyttar bara till områden, som har öppet vatten. Vissa individer flyttar dock till västra Europa.
Storlek:Längd: ca 95 cm, vingspann: ca 165 cm och vikt: ca 1100 g.
Fältkännetecken:Gråhägern är nästan lika stor som en stork. Vingens undersida är jämngrå, medan ovansida har ett mörkgrått och ett ljugrått fält. Om man ser fågeln framifrån, kan man se två vita fläckar på vingens framkant. En gråhäger kan lätt skiljas från tranor och storkar (som man kan se i Sverige) genom att de flyger med indragen hals.
Läte(n): Gråhägern har ett mycket ljudligt kraxande läte, som är svårt att beskriva med bokstäver.

Observationer

Gråhäger. Foto: Kaggen.
Fig. 31:1. Eftersom gråhägern är en skygg fågel i våra trakter och svår att fota på nära håll, så kan man istället njuta av denna Gråhäger, som födosöker vid dammen i Wiesbadens Kurpark i Tyskland. Datum 2017-10-16.


Gråhäger. Foto: Kaggen.
Fig. 31:2. Gråhäger, som flyger över Lårstaviken. Gråhägern flyger med tunga långsamma vingslag och har vingarna djupt kupade. På bild A och D kan man tydligt se att gråhägern flyger med indragen hals liksom andra hägrar och vissa storkarter (t.ex. marboustork). På bild B kan man se de två vita fläckarna på vingens framkant, som är karaktäristiska för gråhäger. Datum 2017-07-11.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.