KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Knipa

Familjenamn:Andfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Anatidae
Vetenskapligt namn:Bucephala clangula
Engelskt namn:Common Goldeneye
Häckningsområde:Knipan häckar i hela Sverige utom i fjällkedjan.
Flyttvanor:Knipan är en flyttfågel eftersom den behöver öppet vatten. Den kan övervintra vid Västkusten och återvänder när det finns öppet vatten igen.
Storlek:Längd: ca 44 cm, vingspann: ca 70 cm och vikt: ca 800 g.
Fältkännetecken:Bröst och kroppssidor är vita hos hanen och honan har en vit vingspegel samt gråbrunaktigt bröst och kroppssidor. Hanen har grönglänsande huvud, medan honans huvud är mörkbrunt. Hanen har en stor vit kindfläck, som brukar kunna ses från långt håll. Ögonen hos båda könen har gul iris.
Läte(n):Ett mycket karaktäristiskt vinande vingljud kan höras från en flygande knipahane på långt håll.

Observationer

Knipa. Foto: Kaggen.
Fig. 32:1. Bilden visar knipor vid Dalkarlskärret. På den övre bilden flyger ett par, med honan först. På de nedre bilderna ser man hanen flygande och simmande. Notera den vita kindfläcken, som skiljer hanen från honan. Genom den nedre bilden i mitten förstår man varför fågeln heter Goldeneye på engelska. Datum 2018-04-28.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.