KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Ringduva

Familjenamn:Duvor
Vetenskapligt familjenamn:Columbidae
Vetenskapligt namn:Columba palumbus
Engelskt namn:Common Wood-Pigeon
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i norra Norrlands inland.
Flyttvanor:Ringduvan är en flyttfågel, som övervintrar i västra och sydvästra Europa.
Storlek:Längd: ca 41 cm, vingspann: ca 73 cm och vikt: ca 500 g.
Fältkännetecken:Ringduvan är större än både tamduva och skogsduva. Den är milt pastellfärgad i rödbruna och gråblå nyanser. De vita halsfläckarna ("ringen") är artspecifika och det breda vita vingbandet brukar synas i flykten på långt håll.

Läte(n):Ringduva har ett femstavigt läte, som man brukar skriva som: "Så gå då än-då". Lätet upprepas flera gånger.

Observationer

Ringduva. Foto: Kaggen.
Fig. 34:1. Bilden visar en ringduva, som bevakar sitt revir på vår tomt vid Västeråkers - Högby. Datum: 2019-06-14.


Ringduva. Foto: Kaggen.

Fig. 34:2. Bilden visar en närbild på en ringduva, som också samlar kvistar för att förbättra sitt bo på vår tomt vid Västeråkers - Högby.. Datum: 2019-06-14.


Ringduva. Foto: Kaggen.
Fig. 34:3. Bilden visar ringduvor, som födosöker vid Wiks västra strandäng. På bilden syns "ringen" runt halsen, som har gett ringduvan dess namn, men som egentligen är två vita fläckar. På den flyganda duvan kan man också se ett av de vita vingbanden, som man också brukar kunna se i flykten även på ganska långt håll. Datum: 2018-04-17.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.