KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Trädkrypare

Familjenamn:Trädkrypare
Vetenskapligt familjenamn:Certhiidae
Vetenskapligt namn:Certhia familiaris
Engelskt namn:Eurasian Tree-Creeper
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i den norra delen av Norrlands inland.
Flyttvanor:Trädkryparen är i princip en stannfågel, men populationer i norr och öster kan vissa år flytta till sydligare breddgrader i Västeuropa.
Storlek:Längd: ca 12 cm, vingspann: ca 19 cm och vikt: ca 9 g.
Fältkännetecken:Trädkryparen är en liten brunspräcklig fågel med vit strupe, bröst, buk och undergump. Näbben är smal och något böjd. På vinter kan man ofta se trädkryparen klättra uppför stammen på ett träd för att födosöka. Kan möjligen förväxlas med nötväcka, som dock är större och har enfärgad blågrå hjässa, rygg och vingovansida.

Observationer

Trädkrypare. Foto: Kaggen.
Fig. 35:1. Bilden visar en trädkrypare, som födosöker i ett gammalt körsbärsträd i vår trädgård. På den vänstra bilden kan man ana näbbens krökning och att den är förhållandevis lång. På den högra bilden har fågeln en bit talg i näbben. Trädkryparen är fint kamoflerad mot den delvis lavtäckta stammen. Datum: 2019-02-26.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.