KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Stare

Familjenamn:Starar
Vetenskapligt familjenamn:Sturnidae
Vetenskapligt namn:Sturnus vulgaris
Engelskt namn:Common Starling
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i fjällkedjan och nordöstra Norrland.
Flyttvanor:Flyttfågel, som tillbringar vintern i södra och sydvästra delen av Europa.
Storlek:Längd: ca 21 cm, vingspann: ca 40 cm och vikt: ca 80 g.
Fältkännetecken:Staren kan på långt håll förväxlas med en koltrast eftersom staren är ungeför lika stor och har en ljus näbb. Starens näbb är dock spetsigare och i vinterdräkt är näbben mörk fågeln är översållad med ljusa prickar. I sommardräkt får den ljusnäbb och prickarna försvinner så att den blågröna metallglansen i fjäderdräkten framträder tydligare. Under hösten samlas starar i jättestora flockar för att dra söderut. I sydöstra Danmark kan man se flockar av starar med 10 000-tals individer och ibland ännu fler fåglar som delvis förmörkar himlen ("sort sol").
Läte(n):Staren har en mycket varierad och pladdrande sång, som innehåller visslande läten.

Observationer

Stare. Foto: Kaggen.
Fig. 36:1. Starar, som badar i en vattenpuss vid Hyldevang Naturcenter på ön Nyord i Danmark. Datum: 2018-09-02.


Stare. Foto: Kaggen.
Fig. 36:2. Närbild på några av stararna från Fig. 36:1. Datum: 2018-09-02.


Stare. Foto: Kaggen.
Fig. 36:3. Ungfåglar av stare som A. Rastar på en gren; B. Uppskrämda i luften (av en falk eller hök eller fotograf); C. Lämnar lokalen där de har födosökt. Högby, 2016-07-29.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.