KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fasan

Familjenamn:Fasanfåglar eller fälthöns (taxonomerna är oense om indelningen.
Vetenskapligt familjenamn:Phasianidae
Vetenskapligt namn:Phasianus colchicus
Engelskt namn:Common Pheasant
Häckningsområde:Häckar i södra Svealand och Götaland
Flyttvanor:Fasanen är en stannfågel.
Storlek:Längd: ca 70 cm, vingspann: ca 80 cm och vikt: ca 1200 g.
Fältkännetecken:Fasanen är en stor brunspräcklig fågel med lång stjärt. Hanen är omisskännlig med sitt grön-svart-violett-glänsande huvud och nakna, vårtiga och röda huvudsidor. Vissa underarter har en vit halsring.

Fasanen infördes i Sverige på 1700-talet och härstammar från Asien.

Läte(n):På våren ställer sig hanen ofta på en sten eller stubbe och kacklar samtidigt som han flaxar ljudligt med vingarna.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.