KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Kricka

Familjenamn:Andfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Anatidae
Vetenskapligt namn:Anas crecca
Engelskt namn:Common Teal
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige
Flyttvanor:Krickan är en flyttfågel, som tillbringar vintrarna i västra Europa där det finns öppet vatten.
Storlek:Längd: ca 36 cm, vingspann: ca 56 cm och vikt: ca 300 g.
Fältkännetecken:Krickan är vår minsta simand. Honan av kricka är brunspräcklig och kan lätt förväxlas med andra anhonor, men krickan har dock en karaktäristisk grön och svart vingspegel, med vita kanter, som i kombination med näbbens storlek, gör att man kan skilja honan från andra andhonor. Hanen har grå kroppssida med ett vitt streck och grå rygg. Stjärten är ljus gul och huvudet är vackert tecknat med ett grönt fält inramat av en gul linje mot brun bakgrund. I flykten syns mer av vingspegeln hos både hanen och honan, men då kan det vara svårare att uppfatta färgerna.
Läte(n):Namnet kricka är onomatopoetiskt och krickans läte är ett fint visslande "krick".

Observationer

Kricka. Foto: Kaggen.
Fig. 40:1. Krickor, som rastar utanför Wiks strandäng. På den nedre bilden t.v. ser man en hona till vänster, en hane i mitten och en amerikansk kricka (hane) till höger. Den nedre högra bilden visar en hona. 2016-04-08.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.