KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fågelobservationer



Senaste observationer

Fågelskådning i Hammarskog med Dalby-Västeråkers bygdegårdsförening 2024

Idag (2024-04-28) hade vi fågelskåd­ning för medlemmar i Dalby-Väster­åkers Bygdegårdsförening i Ham­marskog. Vi skådade från plattfor­men, fågeltornet och göms­let. Föl­jande fåglar i bokstavsordning obser­verades och/eller hördes. Speciellt intressanta arter skrivs med fetstil:

Blåmes, Bofink, Brun kärrhök (3 st en hane och två honor), Enkelbecka­sin, Fasan, Grågås, Gråhäger, Gräs­and, Grönfink, Havsörn, Kaja, Kana­dagås, Knipa, Knölsvan, Koltrast, Kricka, Kråka, Ormvråk, Ringduva, Rödhake, Rördrom (hördes), Skata, Skedand, Skrattmås, Skäggdopping, Snatterand, Sothöna, Spillkråka, Storskarv, Storskrake (i par), Svart­hakedopping, Sånglärka, Sångsvan, Talgoxe, Tofsvipa, Trana, Vigg.
SUMMA 37 arter
Vid protokollet: Staffan Lundberg

Notisens datum: 2024-04-28

Kricka

Familjenamn:Andfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Anatidae
Vetenskapligt namn:Anas crecca
Engelskt namn:Common Teal
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige
Flyttvanor:Krickan är en flyttfågel, som tillbringar vintrarna i västra Europa där det finns öppet vatten.
Storlek:Längd: ca 36 cm, vingspann: ca 56 cm och vikt: ca 300 g.
Fältkännetecken:Krickan är vår minsta simand. Honan av kricka är brunspräcklig och kan lätt förväxlas med andra anhonor, men krickan har dock en karaktäristisk grön och svart vingspegel, med vita kanter, som i kombination med näbbens storlek, gör att man kan skilja honan från andra andhonor. Hanen har grå kroppssida med ett vitt streck och grå rygg. Stjärten är ljus gul och huvudet är vackert tecknat med ett grönt fält inramat av en gul linje mot brun bakgrund. I flykten syns mer av vingspegeln hos både hanen och honan, men då kan det vara svårare att uppfatta färgerna.

Läte(n):

Namnet kricka är onomatopoetiskt och krickans läte är ett fint visslande "krick".

Kricka. Foto: Kaggen.
Fig. 40:1. Krickor, som rastar utanför Wiks strandäng. På den nedre bilden t.v. ser man en hona till vänster, en hane i mitten och en amerikansk kricka (hane) till höger. Den nedre högra bilden visar en hona. 2016-04-08.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.