KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Sädesärla

Familjenamn:Ärlor
Vetenskapligt familjenamn:Motacillidae
Vetenskapligt namn:Motacilla alba
Engelskt namn:White Wagtail
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige.
Flyttvanor:Sädesärlan är en flyttfågel, som övervintrar i mellersta Östern och nordöstra Afrika.
Storlek:Längd: ca 18 cm, vingspann: ca 27 cm och vikt: ca 23 g.
Fältkännetecken:Ankomsten av sädesärlan brukar vara ett välkommet vårtecken i april och de flesta känner nog igen denna svartvita fågel, som trippar omkring på gräsmattan med vippande stjärt på jakt efter insekter. Hanens nacke är svart och har en skarp avgränsning mot ryggen, medan honans nacke är grå och har en diffus gräns mot ryggen.

Observationer

Sädesärla. Foto: Kaggen.
Fig. 43. Sädesärla (Motacilla alba) på gräsmatta, ungfågel.

Högby, 2015-07-03.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.