KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Knölsvan

Familjenamn:Andfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Anatidae
Vetenskapligt namn:Cygnus olor
Engelskt namn:Mute Swan
Häckningsområde:Häckar i södra Svealand, Götaland och utefter Norrlandskusten.
Flyttvanor:Knölsvanen tillbringar vintern där det finns öppet vatten, t.ex. efter Sveriges sydligare kuster och efter Danmarks kuster.
Storlek:Längd: ca 150 cm, vingspann: ca 220 cm och vikt: ca 12 kg.
Fältkännetecken:Knölsvanen är en stor helvit fågel med lång hals och förhålladevis litet huvud. Den har orangeröd näbb och en svart knöl i pannan. Benen är också svarta. Knölsvanens ungar har grå fjäderdräkt och grå näbb.
Läte(n):Knölsvanen frambringar ett mycket karaktäristiskt vinande ljud när den flyger, vilket skiljer den från sångsvanen, som flyger ljudlöst. Om knölsvanen känner sig hotad kan den väsa (eller fräsa).

Observationer

Knölsvanar. Foto: Kaggen.
Fig. 49:1. A. Knölsvanar, som födosöker i kanten av Wiks västra strandäng. På bilden kan man också se en tofsvipa i förgrunden till höger; B. Knölsvanspar med två ungar (gråfärgade) i den yttre delen av Lårstaviken. Hanen har en större näbbknöl och är troligen den vuxna fågeln till höger i bilden. Datum: 2016-04-08 resp. 2016-09-05.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.