KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Tofsmes

Familjenamn:Mesar
Vetenskapligt familjenamn:Paridae
Vetenskapligt namn:Parus cristatus
Engelskt namn:Crested Tit
Häckningsområde:Tofsmesen häckar i Svealand, Götaland och i den södra delen av Norrland.
Flyttvanor:Tofsmesen är en stannfågel.
Storlek:Längd: ca 11 cm, vingspann: ca 19 cm och vikt: ca 11 g.
Fältkännetecken:Tofsmesen har ett tufft urseende tack vare sin tofs, som också gör den omisskännlig. Färgerna går i svart, vitt, grått och ljusbrunt. Bakifrån ser tofsmesen ut att ha ett ansikte i nacken, vilket anses göra tofsmesen mindre attraktiv för rovfåglar. Under vinterhalvåret kan svartmesen komma fram till fågelmatningar, om de ligger i närheten av skog.

Observationer

Tofstmes. Foto: Kaggen.
Fig.5:1 Tofsmes i olika vinklar vid fågelmatning i Vreta. Notera den mycket karaktäristiska tofsen och att bakifrån (bild C) ser fågeln ut att ha ögon i nacken. Notera också den fina haklappen i bild D. Datum: 2017-01-22.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.