KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fiskmås

Familjenamn:Måsar
Vetenskapligt familjenamn:Laridae
Vetenskapligt namn:Larus canus
Engelskt namn:Mew Gull
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige.
Flyttvanor:Fiskmåsen är en flyttfågel i norr och tillbringar vintrarna där det finns öppet vatten, t.ex. efter Östersjöns sydliga kuster
Storlek:Längd: ca 44 cm, vingspann: ca 110 cm och vikt: ca 450 g.
Fältkännetecken:Fiskmåsen är en grå, vit och svart fågel, som håller till där det finns vatten. Om man har svårt att bedömma storleken kan det vara svårt att skilja fiskmåsen från gråtruten, som dock är ca 10 cm längre. Fiskmåsens ben är gulgröna medan gråtrutens ben är skära eller grårosa. Fiskmåsens näbb är gulgrön medan gråtrutens är gul. Fiskmåsen saknar också gråtrutens röda fläck på undernäbben, men den måste man komma ganska nära fågeln för att se.

Observationer

Fiskmås. Foto: Kaggen.
Fig. 50:1. A. Vuxna fiskmåsar, som rastar vid Wiks strandäng; B. Juvenila fiskmåsar, som rastar på grundet strax norr om fjärden Gorran. En förstoring av en av de juvenila fiskmåsarna är infälld i bilden. Datum: 2016-04-01 resp. 2016-09-05.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.