KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Kaja

Familjenamn:Kråkfåglar
Vetenskapligt familjenamn:Corvidae
Vetenskapligt namn:Corvus monedula
Engelskt namn:Eurasian Jackdaw
Häckningsområde:Häckar i Svealand, Götaland och utefter Norrlandskusten.
Flyttvanor:Är i stort sett en stannfågel.
Storlek:Längd: ca 33 cm, vingspann: ca 70 cm och vikt: ca 230 g.
Fältkännetecken:Kajan är en grå och svart fågel, som är mindre än kråkan och den drar runt i stora flockar under vintern. Kajan har vackra ögon med gråvit iris och svart pupill, som kontrasterar fint till fjäderdräkten. Hanarna har ljusgrå nacke ("silverrävsstatus" enl. Lars Jonsson), medan honornas nacke är mörkgrå. Kajan häckar i håligheter i byggnader och i gamla hackspettbon.
Läte(n):Alla som bor eller har bott i Uppsala vet hur en kaja låter och det kan bli en mäktig kör när 1000-tals kajor runt domkyrkotornet ropar: "kjah" eller "kjäh".

Observationer

Kaja. Foto: Kaggen.
Fig. 51:1. Födosökande kajor vid vägkanten i närheten av Balingsta. Ett kajpar håller ihop hela livet och de två främre kajorna på bilden kan var ett par med hanen till vänster, som har ljusare nacke än honan. Datum: 2020-03-11.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.