KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Fiskgjuse

Familjenamn:Fiskgjusar
Vetenskapligt familjenamn:Pandionidae
Vetenskapligt namn:Pandion haliaetus
Engelskt namn:Osprey
Häckningsområde:Häckar i hela Sverige utom i fjällkedjan.
Flyttvanor:Fiskgjusen är en flyttfågel, som tillbringar vintrarna i Afrika.
Storlek:Längd: ca 55 cm, vingspann: ca 160 cm och vikt: ca 1,2-2,2 kg.
Fältkännetecken:Fiskgjusen lever nästan uteslutande av fisk och måste därför alltid ha tillgång till öppet vatten. Fiskgjusen ger ett mycket ljust intryck när man ser den underifrån (vilket man oftast gör). Den har en speciell huvudteckning med ett vitt band från näbben in över ögat oc ner mot kroppen på vit bakgrund. Fiskgjusen ryttlar när den spanar efter fisk och sedan störtdyker ner mot vattenytan.
Läte(n):Fiskgjusen varnar med ett starkt ihållande: "kju-kju-kju", som den upprepar.

Observationer

Fiskgjuse. Foto: Kaggen.
Fig. 52:1. Fiskgjuse, som ryttlar över viken utanför strandängen vid Wik. Datum: 2015-04-21.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.