KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Rödbena

Familjenamn:Snäppor
Vetenskapligt familjenamn:Scolopacidae
Vetenskapligt namn:Tringa totanus
Engelskt namn:Common Redshank
Häckningsområde:Häckar i Götalan och efter hela Ostkusten.
Flyttvanor:Rödbenan är en flyttfågel, som övervintrar i Västeuropa, runt Medelhavet och i tropiska Afrika.
Storlek:Längd: ca 26 cm, vingspann: ca 50 cm och vikt: ca 110 g.
Fältkännetecken:Rödbenan har röda ben och röd näbb med svart spets. På vintern kan rödbenan förväxlas med en svartsnäppa, som i sin vinterdräkt liknar en rödbena i vinterdräkt. Svartsnäppan har dock längre näbb och i flykten kan man se att den saknar rödbenans breda vita bakkant på vingarna.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.