KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Svarthätta

Familjenamn:Sångare
Vetenskapligt familjenamn:Sylviidae
Vetenskapligt namn:Sylvia atricapilla
Engelskt namn:Blackcap
Häckningsområde:Häckar i Götaland, Svealand och en bit upp efter Norrlandskusten.
Flyttvanor:Vissa svarthättor flyttar bara korta sträckor, andra individer tillbringar vintrarna runt Medelhavet.
Storlek:Längd: ca 14 cm, vingspann: ca 22 cm och vikt: ca 20 g.
Fältkännetecken:Svarthättan är en ganska grå fågel, men hjässan är hos hanarna svart och hos honorna brun. Fågeln kan ev förväxlas med entita eller talltita, men svarthättan har ingen svart haklapp och hättan slutar ovanför ögat medan hättan hos en- och talltitor slutar nedanför ögat.

Läte(n):

Sången består av klara flöjtande toner och liknar trädgårdsångarens sångläte.

Observationer

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.