KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Grönfink

Familjenamn:Finkar
Vetenskapligt familjenamn:Fringillidae
Vetenskapligt namn:Carduelis chloris
Engelskt namn:European Greenfinch
Häckningsområde:Grönfinken häckar i hela Sverige utom i fjällkedjan.
Flyttvanor:Grönfinken är en stannfågel i Götaland och Svealand.
Storlek:Längd: ca 15 cm, vingspann: ca 27 cm och vikt: ca 30 g.
Fältkännetecken:Grönfinken är en ganska jämnt grågrön fågel, där honan går mer i grått och hannen går mer i grönt. Båda könen har ett gulgrönt vingband, som dock är längre hos hanen.
Läte(n):Grönfinkens vårsång är ett "ryande" läte, som låter lite som ett rullande R. Lätt att känna igen, när man väl har lärt sig ljudet.

Observationer

Grönfink. Foto: Kaggen.
Fig. 7:1. Grönfinkar. Bild A visar en hona och bild B en hane. På bild C ser man grönfinken bakifrån. Både hona och hane har gulgröna vingpennor, som bildar ett vackert band på vingens framkant när fågeln sitter. Detta syns dock inte i A eftersom bilden är tagen nästan rakt framifrån. Högby, 2016-02-14.


Grönfink. Foto: Kaggen.
Fig. 7:2. Grönfink i eftermiddagsljus vid matningen. Grönfinken på bilden är troligen en hane eftersom den är gulgrön på bröstet och inte grå(grön). 2015-12-26.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.