KNS-logotyp Kaggens Fågelsida

Kaggens mobilfågelsida

Pilfink

Familjenamn:Sparvfinkar
Vetenskapligt familjenamn:Passeridae
Vetenskapligt namn:Passer montanus
Engelskt namn:Eurasian Tree Sparrow
Häckningsområde:Pilfinken häckar i Svealand, Götaland och en bit upp efter Norlandskusten.
Flyttvanor:Pilfinken är en stannfågel.
Storlek:Längd: ca 13 cm, vingspann: ca 21 cm och vikt: ca 24 g.
Fältkännetecken:Pilfinken liknar en gråsparvshane, men har till skillnad mot gråsparvshanen, helbrun hjässa, vita kinder med en svart fläck och en vit krage. Könen av pilfink går ej att skilja på i fält.
Läte(n):Liknar gråsparvens tjattrande, men är något ljusare.

Observationer

Pilfink. Foto: Kaggen.
Fig. 8:1. Pilfink vid vinterfågelmatningen i Västeråkers - Högby. Det går inte att avgöra om det är en hane eller en hona eftersom de båda könen har samma utseende. 2017-12-04.


Pilfink. Foto: Kaggen.
Fig. 8:2. Pilfink i eftermiddagsljus vid matningen. 2015-12-26.


Pilfink och Gråsparv. Foto: Kaggen.
Fig. 8:3. Pilfink och Gråsparv vid matningen. Pilfinken (t.v.) har brun hjässa och vit kind med en svart fläck till skillnad mot gråsparvshanen t.h., som har grå hjässa och grå kind. Högby, 2015-12-26.


 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.