KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Idegran

KategoriTräd och Buskar
SynonymerBarrlind, bärlind
Latinskt namnTaxus baccata
VäxtfamiljIdegransväxter (Taxaceae)
Engelskt namnYew, English yew or European yew.
UrsprungNordvästra Afrika, Mindre Asien, västra, centrala och södra Europa samt Kaukasus och Iran.
ToxicitetAllt på idegranen är mycket giftigt, utom det mogna fruktköttet. Fröna i frukten är alltså giftiga. Trädet innehåller flera olika toxiner, men alkaloiden taxin anses vara giftigast. Från barken kan man utvinna taxol, som är ett ämne med tumörhämmande egenskaper.
Allmän informationIdegranen skiljer sig från andra barrträd genom bl.a. att den är tvåbyggare eller dioik. Den har alltså skilda han- och honplantor. Honplantorna saknar dessutom kottelika honblomställningar. Idegranen har gemensamma drag med jungfruhårsträdet (Ginkgo biloba) i sin uppbyggnad. En idegran kan i sitt naturliga utbredningsområde bli 10-20 m hög och ibland nästan 30 m. I Sverige, som utgör en nordgräns (upp till Gävle) för idegran blir den dock inte så hög och den växer långsamt. På Gottland och Öland samt Dalsland finns större bestånd av idegran.

Idegran odlas ofta som prydnadsbuske och den kan användas som häckväxt eftersom den tål att klippas. För att undvika att barn äter av bären och sväljer fröna, har man utvecklat varianter av idegran, som inte bildar några bär.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 107:1. Bilden visar mogna bär på en idegran i grannarnas (K.B-G. & R.B.) trädgård. Datum: 2014-10-28.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 107:2. Fröet omges av en röd mantel av fruktkött och i bild A kan man se lite av fröet genom öppningen på manteln i bäret längst t.v. Varje bär innehåller alltså bara ett frö. Bild B visar torkade frön. Hela längden av skalstrecket motsvarar 10 mm. Dessa bär samlades in i Wiesbaden, Tyskland. Datum: 2013-10-26 resp. 10-28.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 107:3. Fröet till denna planta såddes november 2013 och fick stå vid +7 °C under vintern och i maj ställdes sådden ut. I juli 2014 hade två små plantor kommit upp (av 13 sådda frön) och en av dessa plantor (A) fotograferades i december 2014, så de har vekligen inte växt fort. Detta bekräftas även av bild B som är samma planta fotogaferad i april 2016, men där har plantan i alla fall börjat grena sig. Plantorna har förvaras ljust och vid +7 °C under vintrarna. Datum: 2014-12-03 resp. 2016-04-14.

Allmänna kommen­tarerFåglar äter gärna bären (frukterna) från idegranen och själva fröet passerar mag- tarmkanalen utan att lösas upp. Det kan t.o.m. vara så att groningen av fröet stimuleras av passagen genom en fågels mag- tarmkanal (detta gäller också för t.ex. häggmispel).

Referenser1. Britta Johansson, 2011. Idegran - bekväm och tålig. Natur & Trädgård, 2:18-23.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.