KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Tomater av lagringstyp

SynonymerPiennolotomater eller pizzotomater
Latinskt namnSolanum lycopersicum
VäxtfamiljPotatisväxter (Solanaceae)
Engelskt namnStorage tomatoes or Long keeper tomatoes
UrsprungTomater kommer ursprungligen från Chile och Peru, men flera olika lagringstomater har utvecklats i Italien.
Allmän informationVitsen med lagringstomater är helt enkelt att det tål lagring mycket längre än andra sorter. De tål lagring tack vare tre orsaker: låg vattenhalt, hög sockerhalt och tjockt skal. Det är vissa sorter, som har odlats på Vesuvius sluttning i Kampanien, som får kallas piennolatomater. Det gäller mycket strikta regler för att få kalla en tomat för en piennolotomat och mer om detta kan man läsa i referensen nedan. För att tomaterna ska hålla sig fräscha länge, ska de hänga ljust, luftigt och svalt. Man bör kolla regelbundet att inte någon angrips av mögel. I så fall ska den avlägsnas. Tomaterna bedöms efter smak, hållbarhet och produktivitet.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 222:1. Bilden visar tomater av namnsorterna "Kenneths tomat" (A) och "Principe Borghese" (B). Här ser man den för lagringstomater karaktäristiska spetsen (il pizzo). Kenneths tomat, som inte är en F1-hybrid, får inte kallas för en piennolotomat eftersom man inte känner till dess ursprung. Vi tycker dock att den är mycket god, håller sig länge men är kanske inte så produktiv. Principe Borghese verkar inte heller vara en F1-hybrid, men vi tycker inte att den är så god, så vi odlar den inte längre. Datum: 2024-11-09 (A) och 2023-08-18 (B).

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 222:2. Bilden visar en ituskuren Kenneths tomat med några urplockade frön. Om man inte är intresserad av att samla många frön, kan man enkelt torka fröna (med omgivande slemhölje) på ett hushållspappar och sedan förvara pappret torrt och svalt till efterföljande säsonger.

Se även Tomater för insamling av tomatfrön i stor skala.

Allmänna kommen­tarerTack Tina G. för tipset och plantan av Kenneths tomat.
LänkLäs mer om olika sorter av lagringstomater på Trädgårdstrollets hemsida..
Referenser1. Anna Åkerman, 2014. Kampaniens röda guld. Natur & Trädgård, 1:52-57.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.