KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Ginkgo

KategoriTräd och Buskar
SynonymerKinesiskt tempelträd, jungfruhårsträd
Latinskt namnGinkgo biloba
VäxtfamiljGinkgo (Ginkgoaceae)
Engelskt namnGinkgo or Maidenhair tree
UrsprungDet finns endast två små bestånd i västra Kina av ursprungliga ginkgo-träd.
ToxicitetI Kina och Japan kokar och äter man de vacker gula fröna efter skalning. Man ska dock vara försiktig eftersom skadliga halter av vätecyanid (HCN) kan bildas vid uppvärmning. Pollen från hanträd är mycket allergent.
Allmän informationGinkgoträd har stor betydelse inom buddhismen och konfucianismen och finns därför planterad på många ställen i Kina, Japan och Korea. I dessa områden har träden förvildats genom fröspridning och bildar naturliga skogsområden. Ginkgoträd har blivit mycket populära även på andra ställen i världen och finns planterade i många botanska trädgårdar och parker. Träden är relativt härdiga och kan övervintras utomhus i vårt land och upp till Uppsala-trakten. I Kina kan träden bli upp till 50 m höga och ca 2500 år gamla, men så höga kan de knappast bli i vårt klimat.

Ginkgon är tvåbyggare eller dioik, d.v.s. han- och honblommor sitter på olika trädindivider. I parker undviker man ofta att ha honträd eftersom fruktköttet innehåller smörsyra och sprider en obehaglig lukt när frukterna faller till marken och börjar ruttna. Trots att ginkgon har blad anses den vara närmast besläktad med barrträd. Klassificeringen är dock osäker och närmaste släkting anses vara fossila träd som är ca 270 miljoner år gamla.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 110:1. Ginkgoträd (A), som står i en halvskuggig, men vindskyddad del av vår trädgård. Trädet fick först stå i en kruka, som förvarades frostfritt och mörkt på vintern. När trädet var ca 2 m högt flyttades det ut för gott och har hittills överlevt vintrarna, men just inte växt på höjden. Bladen (B), eller ska man kanske säga barren (se ovan) är mycket vackra.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 110:2. Frukterna från ginkgoträdet på bilden (A) plockades i kurparken i Wiesbaden, Tyskland. Fruktköttet ska tas bort och fröna rengörs sedan med ljummet vatten och torkas (B). Har själv inte några lyckade odlingar från frön, men nya försök pågår. Man rekommenderar att fröna stratifieras under några månader och sedan planteras grunt i fin sand, som ska hållas fuktig tills fröna gror. Längden av hela skalstrecket motsvarar 2 cm. Datum: 2013-10-26.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 110:3. Vi har äntligen lyckats dra upp ginkgoträd från frön (kärnor). Frukterna plockades från marken i oktober 2017 i kurparken i Wiesbaden. Fruktköttet (som luktar smörsyra) avlägsnades, kärnorna tvättades och fick sedan torka under ett par veckors tid. Därefter planterades kärnorna i en kruka, som fick stå över vintern vid +8 °C. I början av maj 2018 började det hända saker i krukan, som då placerades i rumstemperatur. Bild A visar hur odlingen såg ut i slutet på maj när tre kärnor hade grott. Närbilder på plantan, som man bara ser stammen av visas i bilderna B och C. Datum: 2018-05-29.

Förökning med sticklingarGinkgoträd kan också förökas genom sticklingar. Se referenserna nedan.

Bilder från andra platserOdling
Bild- kommentarerFig. 110:4. Ett tusenårigt ginkgoträd (A), som troligen har planterats av munkar i Lao Shan-bergen på Shandonghalvön i östra Kina. Platsen ligger ca 30 km öster om staden Qingdao. Trädet har ännu inte fått några blad eftersom det fortfarande var tidig vår i området när bilden togs. Stort tack till Guimei Li (Qingdao), som har hjälpt till med översättningen av texten på skylten (B) på trädet. Datum: 2015-02-28.

LänkThe Ginkgo Pages.
Referenser1. Kjell Andersson, 2015. Ginkgo - livets träd. Natur & Trädgård, 2:4-17.
2. Kjell Andersson, 2015. Sveriges enda ginkgoplantskola. Natur & Trädgård, 2:17-20.
3. Kjell Andersson, 2015. Välj din ginkgofavorit. Natur & Trädgård, 2:21-23.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.