KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Blodhassel

KategoriTräd och Buskar
SynonymerFilberthassel, namnsort Purpurea
Latinskt namnCorylus maxima
VäxtfamiljBjörkväxter (Betulaceae)
Engelskt namnFilbert hazel or purple Filbert
UrsprungSydöstra Europa och sydvästra Asien.
Allmän informationBlodhasseln är en variant av Filberthassel, som har mörkröda blad på våren och försommaren. Under sensommaren övergår färgen i grönt och busken är som allra vackrast på våren. Filberhasseln kan bli upp till 10 m hög, men blodhasseln blir inte så hög i vårt land (kanske 4-6 m) och den växer relativt långsamt. Blodhassel tål hård beskärning. Blodhasseln är liksom andra björkväxter sambyggare eller monoika. D.v.s. samma individ har både honblommor och hanblommor.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidmars
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 146:1. Bild A och B visar honblomma resp. hanblommor av blodhassel, som slår ut på bar kvist i mars-april. I bild A ser man honblommans röda pistiller, vilket är det enda som syns av själva blomman. I bild B ser man två utslagna hanblommor, som omger en inte helt utslagen hanblomma, och vid själva blomfästet kan man även se ett par honblommor. Bild C visar en del av en blodhassel, för att man ska se det mörkröda och mycket vackra bladverket. I juli börjar färgen på bladen skifta mer i grönt. Datum: A och B, 2016-03-29. C, 2015-06-22.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 146:2. Bilden visar nötter av blodhassel med (t.v.) och utan (t.h.) det rörformade hyllet. Vi hittar ibland nya småplantor av blodhasseln i trädgården och det måste bero på att fåglar (eller andra djur) har tappat nötter. Hittills har vi bara egen erfarenhet av förökning genom att ta vara på och flytta sidoskott från växten. Datum: 2014-09-18 resp. 2015-12-23.

Förökning med sticklingarOm man lyckas hacka loss ett sidoskott med en vass spade, så brukar det gå bra att få skottet att växa vidare på en annan plats, bara man ser till att hålla plantan fuktig under den första säsongen. Detta är speciellt viktigt om man inte fick med så mycket rötter. Dock verkar det inte behövas så väldigt mycket rötter för att skottet ska kunna etablera sig på en ny plats.

Allmänna kommentarerNötterna från blodhassel är ätliga och smakar precis som vanliga hasselnötter. Vår buske producerar tillräckligt många nötter för att vi mer än väl ska klara nötbehovet under julhelgen.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.