KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Rönnsumak

KategoriTräd och Buskar
Latinskt namnRhus typhina
VäxtfamiljSumakväxter (Anacardiaceae)
Engelskt namnStaghorn sumac
UrsprungNordamerika
Allmän informationRönnsumaken är i vårt klimat en buske eller ett litet träd, som blir 3-4 m högt och ungefär lika omfångsrik.

Rönnsumak trivs bra på lerjord och tål torka, men den bör absolut stå vindskyddat. Veden i grenarna är skör och bladen bilder ett stort vindfång, så grenarna blåser tyvärr lätt sönder. Om rönnsumaken ändå står där det blåser kan man blada av grenarna nertill för att minska vindfånget.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 15:1. Rönnsumak har ett mycket vackert bladverk, som ger ett exotiskt intryck. Den får också vackra höstfärger (övre bilden). Rönnsumak är en tvåbyggare (= dioik) d.v.s. den har han- och honblommor på skilda plantor. Sumaken blommar i juli och hanblommorna är gula (se nedre högra bilden) och har en engenäm citrondoft. Honblommorna är röda och mycket iögonfallande (se nedre vänstra bilden).

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 15:2. Växten skjuter gärna (ofta allför gärna) rotskott, som kan grävas upp och planteras om. Bilden visar ett rotskott, som har vuxit under en säsong. Rönnsumak bör även kunna fröförökas, om man har både han- och honplantor.

Bilder på sticklingarSticklingar
Bilder från andra platserOdling
Bild- kommentarerFig. 15:3. Bilden ovan visar ett praktexemplar av rönnsumak. Så här vacker kan den bli om den står i vindskyddat läge och på lite sydligare breddgrader. Närmare bestämt i Wiesbaden i Tyskland.

Allmänna kommentarerVåra rönnsumakar visade sig först vara hanplantor, men efter några år kom det även honblommor i augusti på de buskar, som gav hanblommor i juli. Speciellt en av buskarna ger ganskla många honblommor lång efter det att hanblommorna der slagit ut. Den busken är definitivt en sambyggare (= monoik). Jag har aldrig hört talas om att detta skulle vara möjligt för rönnsumak.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.