KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Svanskalla

KategoriHärdiga perenner
Latinskt namnPinellia tripartita
VäxtfamiljKallaväxter (Araceae)
Engelskt namnTripartite Green Dragon
UrsprungJapan
ToxicitetBär och rotknölar från de flesta kallaväxter innehåller kristallina gifter, s.k. rafider, som utgörs av nålformade kalciumoxalatkristaller. Dessa rafider kan tränga genom huden och förorsaka värk och svullnader. Det finns alltså anledning att vara försiktig och använda engångshandskar om man vill ta vara på fröna.
Allmän informationVill man ha en annorlunda växt i sin trädgård, kan man välja t.ex. svanskalla. Jag har hittills bara odlat den i kruka, men den bör vara härdig i Uppsala-trakten, åtminstone om den får lite vintertäckning.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
Blomningstidjuni, juli, augusti
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 191:1. Bild A visar en kruka med svanskallor där knölarna planterades i början av maj månad och efter ca 2,5 månader kan man inte se krukan längre (Bild B), men man ser några av de smala kolvarna, som sticker upp. Svanskallan har alltså kommit med nya blommor under 2,5 månades tid. Bild C visar det tredelade bladet, vilket det vetenskapliga artepitetet tripartita syftar på. Bild D visar en blomställning, d.v.s. kolv och hölsterblad. Själva blomman sitter gömd på kolven innanför hölsterbladet. Datum: 2018-06-26 (A). 2018-08-15 (B och C), 2018-07-07 (D).

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 191:2. Bilden visar svanskallans blomställning, som är limegrön. Den smala och spetsiga kolven blir ca 30 cm lång och hölsterbladet ca 10 cm långt. Hölsterbladet har en diameter på ca 1 cm. Datum: 2018-07-07.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 191:3. Bilden visar fröställningar på svanskallan och på bild A är fröställningen stängd och sitter kvar på plantan. På bild B har fröställningen öppnat sig och börjat släppa ut frön och den har därför klippts av från plantan. På den övre delen av fröställningarna kan man se rester av kolv och övre delen av hölsterbladet, som har torkat in. Datum: 2018-07-19 (A) och 2018-08-11 (A).

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 191:4. Den 25 september 2018 sådde jag några frön, som visas i ovanstående bild. Såden fick stå vid +8 °C över vintern. I slutet av april hade fröna börjat gro och bilden visar hur småplantorna såg ut någon vecka senare. Det går även utmärkt att spara fröna svalt och torrt och så dem inomhus till våren. Datum: 2019:05-03.

Förökning med knölarSvanskallan förökas enklast genom att man på hösten tar reda på de sidoknölar, som har bildats vid huvudknölen. Jorden ska tas bort från knölarna, som sedan måste torka på ytan. Knölarna kan därefter förvaras i kutterspån och svalt men frostfritt över vintern. De kan sedan tas fram i april-maj för plantering inomhus eller utomhus när frostrisken är över. När bladet har vissnat och när bladstjälken har blivit mjuk är det lätt att ta loss den från knölen, vilket men bör göra före vinterförvaringen.
Allmänna kommen­tarer

Tack Robert Söderlund, för de fina knölarna, som blommade mycket rikligt redan första året!

Referenser1. Michael Gullvert, 2014. Bland drakar och ödlor i våra svenska trädgårdar. Natur & Trädgård, 4:4-17.
2. Michael Gullvert, 2014. Michaels 12 favoriter. Natur & Trädgård, 4:18-25.
3. Michael Gullvert, 2013. Aroider. Göteborgstryckeriet. ISBN: 978-91-980517-1-1.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.