KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Blåsalvia

KategoriEttåriga prydnadsväxter
Latinskt namnSalvia patens
VäxtfamiljKransblommiga växter (Lamiaceae)
Engelskt namnGentian sage
UrsprungMexiko
Allmän informationBlåsalvia odlas hos oss som ettårig växt, men den är egentligen perenn. Växten blir 30-60 cm hög och har intensivt blå och mycket vackra blommor.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 20:1. Bilden visar de vackra blå blommorna hos blåsalvia.Man kan toppa växten för att få ett mer buskigt växtsätt och rikare blomning. Om man odlar blåsalvia i krukor, så kan knölarna övervintras i krukorna vid ca 7 °C.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 20:2. Blåsalvia förökas normalt genom frösådd och fröna sås i februari och förkultiveras inomhus för att hinna bli kraftiga och blomma rikligt. Det är lätt att samla in frön från växten, men man måsta passa den så att de inte sprätter iväg när de är mogna (svarta).

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 20:3. Småplantorna på bilden såddes den 27 februari och började gro en vecka senare. Plantorna på bilden är alltså fotograferade 12 dagar efter sådd. På de två främre plantorna ser man bara hjärtbladen, medan den bakre plantan har fått nästa bladpar också.

KnölbilderKnöl
Förökning med knölarFig. 20:4. Bilden visar hur knölarna kan se ut en säsong efter sådd. Knölarna kan förvaras torrt och svalt under vintern, men det är inte alltid så lätt att få igång dem igen på våren.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.