KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kobrakalla, rödbrun

KategoriHärdiga perenner
SynonymerIndiankobrakalla
Latinskt namnArisaema triphyllum
VäxtfamiljKallaväxter (Araceae)
Engelskt namnJack-in-the-pulpit
UrsprungÖstra Nordamerika
ToxicitetBär och rotknölar från de flesta kallaväxter innehåller kristallina gifter, s.k. rafider, som utgörs av nålformade kalciumoxalatkristaller. Dessa rafider kan tränga genom huden och förorsaka värk och svullnader. Det finns alltså anledning att vara försiktig och använda engångshandskar om man vill ta vara på fröna.
Allmän informationJag har ännu ingen större erfarenhet av rödbrun kobrakalla, men vill gärna försöka odla den utomhus, eftersom den ska vara härdig i vårt klimat.
LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 201:1. Bilden visar en blomkolv med röda bär (A) och bär samt vita frön som har plockas ut ur bären (B). Innan man torkar fröna, bör fruktköttet sköljas bort med ljummet vatten. Fröna kan sedan torkas i rumstemperatur under ett par veckor. Hela längden av skalstrecken i A och B motsvarar 8 cm resp 10 mm. Datum: 2019-10-22.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 201:2. Jag har lyckats dra upp småplantor av rödbrun kobrakalla från frön, som jag kom över i höstas. Den 25 september planterade jag några frön och sådden har sedan förvarats vid +8° C och i slutet av november upptäckt jag att några frön hade grott. Småplantorna vissnade ner tidigt på säsongen (i april). Jag tog var på de små knölarna, som bara var 3-4 mm i diameter, och förvarade dem under 3 månader i kylskåp för att simulera vinter. Knölarna planterades i juli igen och de kom snällt med ett nytt tre-delat blad, som nu blev större (ca 3 cm) än under första omgången. Bildens datum: 2018-12-20.

KnölbilderKnöl
Förökning med knölarFig. 201:3. Så här såg knölarna ut efter två odlingssäsonger. De intorkade bladen sitter fortfarande kvar på tre av de fyra knölarna, som nu har lagts in i kylskåpet för vinterförvaring. Längden av skalstrecket motsvarar 10 mm. Datrum: 2019-11-30.

Referenser1. Michael Gullvert, 2014. Bland drakar och ödlor i våra svenska trädgårdar. Natur & Trädgård, 4:4-17.
2. Michael Gullvert, 2014. Michaels 12 favoriter. Natur & Trädgård, 4:18-25.
3. Michael Gullvert, 2013. Aroider. Göteborgstryckeriet. ISBN: 978-91-980517-1-1.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.