KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Kobrakalla, Indian-

KategoriHärdiga perenner
SynonymerRödbrun kobrakalla
Latinskt namnArisaema triphyllum s.l.
VäxtfamiljKallaväxter (Araceae)
Engelskt namnBog onion, brown dragon,indian turnip or Jack-in-the-pulpit
UrsprungNordamerika
ToxicitetBär och rotknölar från de flesta kallaväxter innehåller kristallina gifter, s.k. rafider, som utgörs av nålformade kalciumoxalatkristaller. Dessa rafider kan tränga genom huden och förorsaka värk och svullnader. Det finns alltså anledning att vara försiktig och använda engångshandskar om man vill ta vara på fröna.
Allmän informationIndiankobrakallan är en mycket tjusig växt, som alltid väcker uppmärksamhet när man tittar lite närmare på den. Den blir 40-50 cm hög och är fullt härdig i Uppsala-trakten.

Arten Arisaema triphyllum är egentligen ett artkomplex om man inte skriver s.s. (sensu stricto = i strikt bemärkelse) efter artnamnet. Om man inte vet säkert vilken art inom artkomlexet det rör sig om, bör man skriva s.l. (sensu lato = i vid bemärkelse) efter artnamnet. Inom artkomplexet Arisaema triphyllum ingår 4 närbesläktade varianter: Arisaema pusillum, Arisaema stewardsonii, Arisaema quinatum, and Arisaema triphyllum sensu stricto. Vissa botaniker anser att en femte art (Arisaema acuminatum) också bör ingå i komplexet, men detta är kontroversiellt.

Jag har fått mina Arisaema triphyllum från två olika källor och de kan representera olika underarter. Därför har jag valt att använda olika namn för dem på svenska. Jag har odlat indiankobrakalla utomhus under ett par år nu och det har hittills gått bra. Det ska bli spännande att se hur de har klarat vintern 23/24, som har varit ovanligt kall i våre trakter.

LjusbehovTrivs i halvskugga. Halvskugga
BlomningstidMaj, juni,
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 214:1. Bilden t.v. visar hela växten, som står i halvskugga framför en stjärnmagnolia. På bilden kan man också se tre stycken småplantor, som kommer upp från s.k. stoloner. Bilden till höger visar den fullt utslagna blomman.

Närbild av blommaBlomma
BlommaFig. 214:2. Bilden visar närbilden på den märkliga blomman eller snarare blomställningen. Kolven, som blommorna sitter på kallas även spadix och hölsterbladet, som omger kolven heter oå engelska "spathe".
KnölbilderKnöl
Förökning med knölarFig. 214:3. Bilden visar en förstoring av tre stycken småplantor, som kommer upp från s.k. stoloner. Stammen på moderplantan syns också. Egentligen är det bilder på stoloner, som ska visas här, men det har inte varit möjligt ännu.

Allmänna kommen­tarerTACK! Lars Hellman för den fina moderplantan.
Referenser 1. Michael Gullvert, 2014. Bland drakar och ödlor i våra svenska trädgårdar. Natur & Trädgård, 4:4-17.
2. Michael Gullvert, 2014. Michaels 12 favoriter. Natur & Trädgård, 4:18-25.
3. Michael Gullvert, 2013. Aroider. Göteborgstryckeriet. ISBN: 978-91-980517-1-1.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.