KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Gult känguruäpple

KategoriEttåriga prydnadsväxter
SynonymerFlikskatta
Latinskt namnSolanum laciniatum
VäxtfamiljPotatisväxter (Solanaceae)
Engelskt namnKangaroo apple
UrsprungAustralien, Nya Zeeland
ToxicitetHela växten är giftig (innehåller solanin), liksom många andra potatisväxter.
Allmän informationKänguruäpple odlas hos oss som ett-årig, men den är perenn i sitt naturliga växtområde. Kan hos oss bli åtminstone 2 m hög under en säsong. Känguruäpple passar i rabatter eller krukor i söderläge och på balkong. Växten vill ha mycket sol, men tål blåsiga lägen.

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 23:1. Bladverket är blågrönt och blommorna är blålila med gula ståndarknappar, vilket är en mycket vacker kombination. Bilden kommer från en balkong i Kallhäll.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 23:2. Frukterna är först gröna, sedan gula och blir till sist orange, när de är helt mogna, vilket framgår av den vänstra bilden. Observera att frukterna är giftiga.

Fröna kan lätt plockas ut när frukterna har blivit orange. De ska sedan sköljas i vatten och torkas i 2-3 veckor på hushållspapper (se högra bilden). Fröna bör sås tidigt (februari-mars) och förodlas inomhus under efterföljande säsong, för att bli stora och hinna sätta frukter igen. Plantorna kan sättas ut när frostrisken är över.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 23:2. Fröna till småplantorna på bilden såddes den 20 mars och de tre största plantorna hade grott efter en vecka. Efter ytterligare 10 dagar grodde 6 frön till och det är de minsta plantorna på bilden , där man bara ser hjärtbladen. Till höger på bilden ser man den typiska stammen på en småplanta, som är luden och mörkt rödlila.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.