KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Honungsfacelia

KategoriEttåriga prydnadsväxter
SynonymerHonungsört
Latinskt namnPhacelia tanacetifolia
VäxtfamiljSträvbladiga växter (Boraginaceae)
Engelskt namnLacy phacelia
UrsprungNorra Mexico och södvästra USA.
Allmän informationHonungsfacelia odlas som bifoderväxt i Europa och USA och efter blomning slås grönmassan och plöjs ner som gröngödsling. Honungsfacelia används också som prydnadsväxt i rabatter, men den kommer allra bäst till sin rätt på en blomsteräng. En äng med honungsfacelia sprider en underbar doft och lockar till sig en mängd olika insekter (fjärilar, humlor, bin och blomflugor mm.)

LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 26:1. Bilden visar en blomställning av honungsfacelia (A) och en närbild av några blommor (B). Ståndarknapparna är svarta och pistillens märke är ljusblå (liksom färgen på resten av pistillen och blomman). Datum: 2013-06-24.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 26:2. Fröställningarna samlas in i slutet av augusti och torkas sedan på t.ex en bricka. När fröställningarna är torra kan frönas skakas av och förvaras tort och gärna svalt. Fröna kan sås direkt på växtplatsen i maj eller förodlas inomhus och kan då sås i april. Fröna är små och bör sås ytligt i såjord. Fröna gror snabbt (3 dagar). Honungsfacelia självsår sig lätt. Längden av hela skalstrecket motsvarar 5 mm. Datum: 2012-11-07.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 26:3. Småplantorna på bilden fotograferades 6 dagar efter sådd och andra bladparet börjar redan att synas. Det börjar bli dags att plantera om, men plantorna bör inte sättas ut förrän frostrisken är över. Datum: 2013-03-26.

Bilder från andra platserOdling
Bild- kommentarerFig. 26:4. Ängen med honungsfacelior på bilden fotograferades i Vånsjö fjärilsträdgård. Några blåklintblommor, som är marinblå, syns också på bilden. Datum: 2012-08-11.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.