KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Havannapeppar, namnsort Habanero

SynonymerChilipeppar
Latinskt namnCapsicum chinense
VäxtfamiljPotatisväxt (Solanaceae)
UrsprungSyd- och Mellanamerika.
Allmän informationHabanero är en långsamväxande sort, som bör odlas i växthus. Frukterna kan vara gula eller röda och blir inte så stora (ca 5x2,5 cm). Man kan ta in plantan fram på höstkanten och och ställa den i ett soligt söderfönster så kan frukterna mogna fram. När man tar in chiliplanter, som har stått utomhus, så får de tyvärr lätt bladlöss. Om man lyckas hålla undan bladlusangrepp (genom att t.ex. spruta regelbundet med såplösning, kan man övervintra plantorna i ett ljust (och gärna dragigt) söderfönster.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild­kom­men­tarerFig. 34:1. Bilden visar en planta odlad i kruka i växthus med infälld bild av en blomma (t.v.) och nyskördade frukter (t.h.).

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 34:2. Fröna måste sås inomhus i februari för att man ska hinna få frukter under första säsongen. Använd blomjord av bra kvalité och lägg ett lager (2 cm tjockt) såjord ovanpå. Mylla ner fröna och ställ krukan på ett fat med vatten. Låt krukan stå tills jorden är helt genomfuktat (över natten). Överskottet av vatten hälls sedan bort och krukan täcks med plastfolie. Låt inte plastfolien sluta helt tätt. Fröna gror efter 10-20 dagar vid 20-25° C. Längden på hela skalstrecket motsvarar 2 cm på vänsta bilden och 5 mm på den högra.

Se även Havannapeppar.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 34:3. Småplantorna på bilden såddes 2013-02-16 och fotograferades 2013-03-04. Det dröjer minst en vecka till innan de kan skolas om.

Allmänna kommen­tarerAlla medlemmar av släktet Capsicum, brukar kallas chilipeppar och detta släkte omfattar ca 30 arter och mängder av kultivarer.

Namnsorten Habanero anses vara världens starkaste chilipeppar och bör hanteras med respekt och konsumeras med stor försiktighet.

Referenser1. Philippe Plöninge, 2004. Chilipeppar, Natur och Kultur/Fakta etc.
2. Barbro Forsberg & Stefan Lindberg, 2012. Het chili trivs i sand. Natur & Trädgård, 4:50-59.
 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.