KNS-logotyp Kaggens Trädgårdssida

Kaggens mobilsida

Ricin

KategoriEttåriga prydnadsväxter
Latinskt namnRicinus communis
VäxtfamiljTörelväxter (Euphorbiaceae)
Engelskt namnCastor oil plant
UrsprungMedelhavsområdet, Östafrika och Indien.
ToxicitetHela växten innehåller giftet ricin, men fröna innehåller mest och är alltså giftigast. Ricin är ett s.k. ribosominaktiverande protein och har samma verkningsmekanism som shigatoxin vilket finns hos bakterierna Shigella dysenteriae och E. coli av typ EHEC. Låt inte barn leka med frön och frökapslar.

Allmän informationRicin är en väldigt pampig växt med sina röda och taggiga frökapslar samt rödgröna och flikiga blad. Det är en växt som man lätt lägger märke till där den växer. Den odlas hos oss som ettårig växt, men är perenn i sina naturliga växtområden. Hos oss blir den 100-175 cm hög, men i sitt naturliga utbredningsområde är den ett litet träd och blir åtminstone 2-3 m hög. Blommorna är vita eller ljust skära och mycket oansenliga. Ricinen är en sambyggare (= monoik), d.v.s. en och samma planta har olika hon- och hanblommor.
LjusbehovTrivs i solsken. Sol
VäxtbilderUtseende
Bild- kommentarerFig. 41:1. Bilden visar krukodlade riciner. Vår erfarenhet är att växten blir större i en stor kruka än på friland. På den högra bilden kan man se blommor och ståndarknappar i den nedre delen av fröställningen. Hanblommorna sitter under honblommorna för att försvåra självbefruktning.

FröbilderFröställning och frön
Förökning med frönFig. 41:2. Ricin kan odlas upp från frön, som bör sättas inomhus i februari-mars för att hinna blomma och ge nya frökapslar hos oss. Det är viktigt att frökapslana får mogna ut ordentligt innan de skördas. Torkade frön kan testas innan de sås genom att klämma på dem mellan tummen och pekfingret. Om de går sönder är de antagligen tomma och har alltså ine mognat fram. Längden av hela skalstrecket motsvarar 15 mm.

Bilder på småplantorSmåplantor
Hantering av småplantorFig. 41:3. Bilden visar ricinfrön, som precis har börjat gro och man ser öglan av stammen som kommer upp först (A). När fröna väl har kommit upp så växer plantan väldigt fort och i nästa bild (B) är plantan bara ett par dagar äldre. Datum: 2014-02-15 resp. 2014-02-18.

Bilder från andra platserOdling
Bild- kommentarerFig. 41:4. Man ser ofta växten i offentliga parker och planteringar, men man kan ju fråga sig om Akademiska sjukhuset i Uppsala vill få in fler patienter eftersom växten är mycket giftig???

Allmänna kommentarerMan utvinner ricinolja ur växten och giftet (ricin), som är vattenlösligt kan tas bort genom extraktion av oljan med vatten.

 

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 2.5 Sverige Licens.